E cigaretta hírek

Mindeközben Magyarországon, avagy az e-cigaretta boszorkánypere!

2015. október 19-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) törvénytervezete napvilágot látott. A tervezet értelmében az e-cigaretta használók is dohányosok, az e-cigaretta dohánytermék, az e-cigarettát használók ugyanott szívhatják csak a készüléküket, ahol cigarettáznak is, ergo leszünk szívesek ismét dohányozni, immáron passzívan. Ennek a tetejébe a trafikokba száműznék az e-cigarettákat, biztosítva a szakszerűtlen kiszolgálást, az arcátlan árcédulákat, a választék hiányát és a nívón aluli minőséget.

Október 30-án az ÁNTSZ k is megszólalt, miszerint az e-cigarettával kapcsolatos eddigi vizsgálatok eredményei rémisztőek, károsabb, mint az égetett dohány füstje, a kifújt pára is mérgező és rákkeltő!

A tollat fogta Demjén Tibor, aki ugyanezen a napon a “királyi” televízióban is kifejtette minden tudományos alapot nélkülöző véleményét.  November harmadikán, ezen a ködös reggelen minden eddigi nyilatkozatot és szakvéleményt lepipáló, hazugságoktól és ferdítésektől hemzsegő TV interjút láthatott az, aki 8:00 környékén az RTL Klub Reggeli című műsorát nézte. A beszélgetés a műsorvezetők és Dr. Horváth Ildikó között folyt, bár a hangvétel sokkal inkább olyan volt, mintha Adolf Hitler rémtetteit elemezték volna.

 

Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója minden tekintetben messze felülmúlta Demjén Tibort. Kétszer! Nem kívánok finomkodni, hiszen olyan durva félretájékoztatás esetén, mint a fent említett, nincs mit szépíteni. Tegyük hát rendbe a hazugságokat és a csúsztatásokat.

A friss felmérések riasztó adatokat mutatnak...  -  A friss felmérések egyre több helyen támasztják alá azt, amit mindig sejtettünk: az e-cigaretta nagyságrendekkel kevésbé káros, mint a hagyományos. Az angol közegészségügyi hatóságok (aug. 19.) 95%-kal egészségesebbnek tartják, a belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács (okt. 22.) ugyanezen a véleményen van, sőt, az e-cigarettát eleddig hatalmas lendülettel támadó CDC, az amerikai Járványügyi Hivatal is (nov. 2.) feltette a kezét és elismerte, hogy amitől eddig tartottak, az nem valós. Nincs kapudrog-effektus, a nemdohányzók nagyon kis aránya vásárol magának e-cigarettát, a dohányosoknak pedig segít a leszokásban. Ezzel szemben a Dohányzás Fókuszpont és immáron Dr. Horváth Ildikó is ennek a tökéletes ellentettjét hangoztatja.

Trafikmutyi kontra elektromos cigi - megint egy új falat!

Elkészült a törvénytervezet, amit bárki olvashat a kormány honlapján.

A javaslat egyértelműen kimondja az elektromos cigaretta internetes kereskedelmének tilalmát, egyben megtiltja - illetve kizárólag csak a Nemzeti Dohányboltoknak teszi lehetővé - a kiskereskedelmét is!

Ez felülmúlja a legmerészebb elképzeléseinket is - nélkülöz mindenféle racionális törekvést, minden szakmai megalapozottságot!

Segíts megmenteni az elektromos cigaretta magyarországi létezését! Írd alá a petíciót: 

https://www.change.org/p/magyarorsz%C3%A1g-korm%C3%A1nya-racion%C3%A1lis...

Egy elektromos cigarettával kapcsolatos kutatás, amelynek Ön is a résztvevője lehet

A jövő tavasszal az EU tagállamainak dönteni kell az elektromos cigi besorolásáról, most itt a lehetőség, hogy egy kérdőív kitöltésével és egy klinikai vizsgálatsorozaton való részvétellel (a vizsgálaton való részvétel nem kötelező) segítse azt az epidemiológiai kutatást, amit a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikája végez az elektromos cigaretta hazai elterjedtségéről, használati szokásairól és mellékhatásairól. A kutatást támogatja az „Egészséges Élet - Innovációs környezet és szakmai hálózat fejlesztése az Eszterházy Károly Főiskola és a Semmelweis Egyetem együttműködésében” című, TÁMOP-4.2.6.-15/1/2015-0006 jelű pályázat.  A vizsgálat lebonyolításában az SBcig webáruházat is működtető Code Name Kft. is tevékenyen részt vesz.

Ez lesz az első komoly, szakemberek és orvosok által az elektromos cigarettával kapcsolatos kutatás Magyarországon, aminek az eredményei befolyásolhatják, az elektromos cigi besorolásával kapcsolatos döntést. Továbbá a kutatás eredménye több hazai, és nemzetközi folyóiratban is meg fog jelenni, de PhD fokozatszerzési eljárásokban is felhasználható lesz.
A teljes vizsgálat 2 részből áll és várhatóan 2x2 hónap időtartamú lesz: egy kérdőív kitöltését egy klinikai vizsgálatsorozat követi majd. A kérdőív kitöltése során nem kötelező személyes adatokat megadni és a kitöltése nem kötelez senkit a klinikai vizsgálatokon való részvételre.
A kérdőív első kitöltési időszaka 2015.09.01-én kezdődött, és 2015.10.31-ével zárul. A második etap ( controlline ) november elsején kezdődik és ez év utolsó napjával zárul.  A kérdőívet itt érheti el!

Elektromos cigihez: Pro Lung Smoke Mate, a tüdőtisztító

Pro Lung Smoke Mate, a tüdőtisztítóA Pro Lung természetes zöldtea kivonatot tartalmazó (magas aktív EGCG tartalom, amit a zöld teából vonnak ki) elektromos cigibe való folyadék, amely antioxidánsként erős rákellenes hatásával védi a tüdőt. Ezen kívül még tartalmazza különböző gyógynövények kivonatát, amelyek javítják az oxigén felvevő képességét a tüdőszövetnek, megkönnyítve így a levegővételt. Ilyen például a mentafű, ami dominál karakteres, erős izével.

E-cigaretta használata kamaszkorban

e-cigaretta kamaszkorbanNincs reális alapja a feltevésnek mely szerint a gyerekek vagy akár a kamaszok is rászokhatnak az elektromos cigire annak ízvilága miatt. Bár vádak vannak, nem bizonyították még semmiféle módon, hogy az elektromos cigi elősegítheti a rászokást a hagyományos cigarettára. Ugyanolyan abszurd módon hatna a feltételezés, hogy a fiatalok az izesített nikotin rágóra kaphatnak rá, mitöbb az elektromos cigi esetében sokkal magasabb árakról beszélünk, mint a nikotin rágók esetében, ez a legtöbb fiatal esetében nem kifizetődő befektetés. 

Elektromos cigi vs. analóg cigaretta környezetvédelemi megközelítésből

e cigi környezetvédelemBátran kijelenthető, hogy az elektromos cigire való áttérés a környezetre nézve is pozítiv megoldás. Több oka is van annak, hogy ezt az alternatívát környezetbarátnak nevezhetjük. Érdemes megemlíteni az e-cigaretta felépítését: patronjaik újrahasznosíthatóak, úgyanúgy a lítiummal töltött részek is, de ide sorolhatjuk a pára technológiát is, hiszen nem méreganyagokkal tele füstöt juttat a levegőbe, hanem párát. Összetevő elemei kizárják az olyan környezetszennyező anyagokat, mint a hamu, a cigaretta csikkek - amelyek nikotint, arzént és más káros anyagokat tartalmaznak és eldobásukkal a méreganyagok a talajba, majd onnan a vizekbe kerülnek bele, így a növény-,  állatvilágot is veszélyeztetik. 

Az eldobható e-cigi

eldobható e-cigiElektromos cigiből is létezik ma már eldobható, egyszer használatos változat. Egy ilyen készülék legkisebb verziója, a 200 slukkos, általában körülbelül egy doboz cigarettának felel meg. Külalakja a hagyományos cigarettáéra emlékeztet, könnyű, egyszerűen kezelhető. Vannak nagyobb készülékek is:  300 vagy akár 500 slukkos is, ami nagyobb mérete ellenére is könnyen használható, kényelmesen tartható, az utóbiak már kibővített akumulátor kapacitással, nagyobb aromapatronnal rendelkező készülékek. 

Az elektromos cigi utántöltő folyadékjainak ízvilága

elektromos cigi utántöltő folyadék ízekAz elektromos cigi gyors elterjedésével az utántöltő folyadékok ízvilága is gyorsan bővült, a szaküzletek számos aromát kínálnak vásárlóik számára, - kezdve a hagyományos dohányízű folyadéktól egészen az egzotikusabb, édes, esetleg fűszeres ízekig.
A legelterjedtebb íz talán  az aromás, finom vagy az erőteljes dohányíz, ami a büdös bagó izére is emlékeztethet, de van meghatározó, száraz dohányíz is, ami talán a legközelebb áll a hagyományos cigaretta izéhez - de van pipadohány ízesítésű is. Általában népszerűbbek a száraz vagy félszáraz dohányízek a e-cigi felhasználók között.

Az e-cigi magyarországi története

Az elektromos cigi feltalálása egy kínai férfi nevéhez fűződik, Hon Lik, akiben 2003-ban született meg a találmány ötlete, majd 2004-ben piacra  is került, majd 2005-től kezdte külföldön is forgalmazni Hon Lik cége, az Arany Sárkány. Később kiedrült, hogy már 1927-ben Joseph Robinson foglalkozott az ötlettel, ekkor mutatta be az “elektromos párologtató” nevű felfedezését. 
 
A 1920-as évekkel kezdődően rengeteg idő, szakember és papírmunka kellett, hogy az elektromos cigi mai formája létrejöhessen. 

Magyar elektromos cigikre vonatkozó tiltakozás az EU direktívák ellen

Egész Európa szerte voltak megmozdulások az elekrtomos cigi használók részéről, a magyarok tiltakozására Budapesten került sor.
A megmozdulás a dohány-direktíva (TDP) elekromos cigikre vonatkozó cikkelye ellen tiltakozik, valamint szolidaritást fejez ki az európai elektromos cigit használó közösségek irányába, ahol ez a direktíva káros következményekkel járhat - a törvényalkotás elfogulatlanságát és szakértelemre alapozottságát követelik, hiszen az eddig megjelent szabályozás több helyen értelmetlen, átgondolatlan.

Oldalak