Minőség, megbízhatóság - készülékek 1 év garanciával!

E cigi kezdőknek

Az alábbiakban kis segítséget szeretnék nyújtani a kacérkodóknak, információkat átadni a habozóknak, döntésre bírni a kételkedőket...

Kezdjük rögtön az elején: Az elektromos cigaretta nem cigaretta, nem ég, nem szabadul fel semmifajta égéstermék. A " füstjében " nincs szénmonoxid, nincs benne kátrány, s nincs benne az a tömérdek káros kémiai vegyület, ami a normál cigaretta szívásakor kerül a tüdőnkbe. Persze, ez sem az egészségünk védelmezője, de az biztos, hogy a cigarettánál sokkal kíméletesebb. Igazándiból nagyon sokféle értékelést olvastam már a teljesen ártalmatlan minősítéstől kezdve a " most még nem mutatható ki semmilyen élettani hatás, de...." című hozzászólásig, azonban egyértelműen senki nem jelentette ki, hogy az elektromos cigaretta gőze bármilyen káros hatást indukált volna az emberi szervezetben. Mostanában jelennek meg olyan cikkek, amik feltételezik a káros hatását, de ezek egyrészt elég légből kapott állítások, másrészt üvölt belőlük a dohánylobbi zsolozsmája. Érthető, hiszen hatalmas (közel 10 %) forgalomvisszaesés figyelhető meg a vágott dohány füstölésében. 

Alaptézisként azonban fogadjuk el azt, hogy az emberi tüdő a levegő belégzésére való, a felülete pedig az oxigén felvételére szolgál. Ami ebbe a folyamatba beleszól, mellé épül, szenvedéllyé válik - az nem egészséges! Legjobb esetben is csak közömbös lehet. Tehát az elektromos cigaretta használata sem egészséges, csak némileg egészségesebb! Egy brit tanulmány szerint 95 százalékkal kevesebb mérgező, rákkeltő, addiktív anyag kerül a szervezetünkbe, mint a hagyományos cigaretta fogyasztása esetlén! Ez azért nem kis szám. :)

Másik vetület, ami inkább minket érint, de legalább pozitívan: az ár.

Röviden az éves költségsorról: Egy induló elektromos cigaretta készlet - minőségtől, mérettől függően 9 - 15 ezer forint. Legyünk rendkívül pesszimisták s számoljunk fel 11 db integrált patron kazánt (950 HUF) és havi 50 ml e liquidet, utántöltő folyadékot (5000 HUF). Nem jellemző, de egy akkumulátort (4200 HUF ) is vegyünk a kalapba, így biztosan nem becsüljük alá az elektromos cigaretta éves költségsorát. Nagyságrendileg 85.000 forintnál járunk. Most nézzük a cigarettát! Napi egy dobozzal számolva az éves kiadásunk 401.500 forint. Úgy tűnik, hogy 316.000 forint megtakarítás keletkezik - mindenképpen megéri tehát váltani!

Egy kis technika:

Általában két részből áll a kézikészülék, egy akkumulátorból és egy patronból. Az akkumulátorok  különböző kapacitással készülnek az általános méretek: 650, 900, 1100, 1300, 1700, 2200, 2600 mAh. Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, annál tovább bírja egy töltéssel. Elmondható, hogy aki napi 10 szál cigarettánál kevesebbet szív, azt a legkisebb akksi is kiszolgálja, a legnagyobb kielégíti a láncdohányosok igényét is. Töltésük egyszerű, USB aljzatról vagy hálózati áramról is tölthetőek. Természetes folyamat, hogy az akkumulátor egy idő után elfárad, tönkremegy. Ez általában egy év - rendszeres napi használat mellett. Az integrált patronok a folyadék tárolására illetve elpárologtatására, porlasztására szolgálnak, kezelésük gyerekjáték. Folyadék rendkívül sok fajta van, a variációk száma végtelen, egy kis válogatás után mindenki megtalálja a neki megfelelő ízt, erősséget! Ki kell próbálni, s ha tetszik, ha úgy gondolod, bele tudsz szokni - akkor rajta! Nagyon nagy lépést teszel a saját és a környezeted egészsége érdekében!

Az elektromos cigaretta - e cigi, elektromos cigi, e cigaretta -, világa egy szép új világ (!), s nem azért mert utópisztikus, hanem azért mert reális alternatívát kínál a dohányzás helyett. Mint ahogyan a regényben, itt is az élvezeteké a főszerep, az egészség rombolása nélkül. Az e cigaretta párája egy ízvilágában gazdag, ártalmatlan vízgőz alapú egyveleg, mely teljesen idézi a cigarettafüst gomolygását, a tevékenységgel járó matatást, pöfékelést Rövid idő alatt annyira meg lehet szokni/szeretni az elektromos cigaretta használatát, hogy szinte le sem tesszük. De ez nem baj, sem önmagunknak, sem a környezetünknek nem ártunk vele... Az alábbiakban tarts velem egy kis kalandozásra az elektromos cigaretták világában, ismerd meg az alapokat - döntsd el, hogy tudsz -e együtt élni evvel a megoldással! Magam sok fajtát kipróbáltam, bosszankodtam, költöttem a pénzem fölöslegesen! Tapasztalataim alapján ajánlom Neked az Aspire, Joyetech, Eleaf típusú elektromos cigaretta készleteket - tartják azokat a minőségi paramétereket, amiket a gyártó ígér. Az elektromos cigaretta azoknak lehet hasznos, akik nem elsősorban a nikotinfüggőség miatt dohányoznak, hanem leginkább a matatás, a berögzült mozdulatsorok, a jóleső pöfékelés az, ami részévé vált az életüknek. Egyértelműen kimondható, hogy aki a gyönge cigiket szívja, az nem függő. Persze jólesik, persze kell is, de a függőségtől ez messze van! Aki elszív napi egy/ két doboz piros Marlborot, nos Ő az, aki erősen nikotin függő. Számára az elektromos cigaretta használata nagy kihívás. Akik viszont a gyengébb cigarettákat szívják, azok számára ideális megoldás, hiszen az érzet közel ugyanaz... Az elektromos cigaretta segítségével könnyedén el lehet felejteni a cigarettát, élvezetével, káros hatásaival együtt. Az elektromos cigaretta hasonló érzetet ad, egy kis odafigyeléssel, akarattal teljesen le lehet tenni az analóg cigit.!

Az akkumulátorok élettartama általában egy év, ami napi 300 - 600 slukkos használat mellett igaz - ami természetesen függ az akkumulátor nagyságától. Ez bőven fedezi a napi egy doboz cigarettát szívók igényeit. Persze, a használat függvényében arányosan változik az élettartam. A patronokban lévő kazánok rövidebb idő alatt elfáradnak, a fent említett gyakoriság mellett 2-3 hetet bírnak ki. Általában. A modernebb patronok kazánrésze cserélhető - nem csak az, gyakorlatilag minden alkatrészük -, így költséget tudsz megtakarítani! Maga az elektromos cigaretta egy akkumulátorból és egy patronból áll, mely patron tartalmazza azt a kazánt, amiben a fűtőszál található, mely elpárologtatja az e liquidet. Az e liquid - elektromos cigaretta utántöltő folyadék -, tartalmazza azt az egyveleget, ami pótolja a cigarettafüst által keltett érzeteket.

Kezdjük az elektromos cigaretta energiaforrásával, az akkumulátorral.. Több gyártmány létezik, mi az Aspir, Joyetech illetve az Eleaf termékivel alakítottunk ki jó viszonyt. Ezek az akkumulátorok akár egy évig is bírják, közel 500 feltöltésnél kezd el vészesen fogyni az erejük, ami igen kiváló értéknek mondható. Az Effest által gyártott akksik is hasonló - ha nem jobb -, paraméterekkel rendelkeznek, így ezeket is bizton ajánljuk. Névértékben négy nagy kategória létezik: 650, 900, 1100, 1300 mAh áramerősséggel. Léteznek természetesen más típusok, gyártmányok, nagyobb kapacitásúak is, a paletta nagyon széles. Ezek az adatok terhelés nélkül, közbenső állapotban igazak, de kis szórással valahol itt van az átlag erő. Értelemszerűen a kicsi akksi sokkal gyorsabban lemerül, mint a nagyobb testvérei. Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb ( 2900 mAh ) aksi még a legelvetemültebb bagósokat is kielégíti, egész napos használattal. Színvilágukban alapvetően feketék vagy krómozottak, de természetesen léteznek színes változatok is - leginkább hölgyek számára. Léteznek változtatható feszültségű (spinner) akksik is, használatuk egyszerű, töltésük megegyezik a normál akkumulátorok töltésével. Az átlagkészülékeken felül léteznek komoly, magas szintű elektronikával ellátott komplett készülékek is ( MOD ), ezeket szintén megtalálod az áruházban, a megfelelő kategóriában, a profi készletek között. Az akkumulátor az egyetlen olyan dolog, aminek a vásárlásánál észnél kell lennünk, mert az olcsó, után gyártott cuccok nem sokáig bírják, működési garancia sincs rájuk, nincsenek bevizsgálva, stb... - így drágább lehet a leves, mint a hús! :) Saját tapasztalatom alapján ezt a termékkört javaslom annak, aki csalódás, garanciális rohangálás, bosszankodás nélkül akarja élvezni az elektromos cigaretta használatát. Ezek mögött a termék mögött sok éves tapasztalat, kiforrott műszaki háttér, megbízható működés áll. Amennyiben mégis probléma támad a készülékkel - mert ez sajnos nem zárható ki -, akkor saját szervizünkben orvosoljuk a gondot.

Miután megvagyunk az akksival, ugorjunk az elektromos cigaretta következő alkotóelemére, a patronra. Két fő része van, a liquidtér és a párologtató. Feladata az, hogy a folyadékot elpárologtassa, evvel idézve elő a cigarettafüst érzetét. Egyszerűen működik, képzeljük el azt, hogy az áram hatására a fűtőszál felhevül, s a hő párologtatja el a folyadékot. Ez azért nem teljesen így van, mikrohullámok, rezgések is közrejátszanak a dologban. Több fajta megoldás létezik, van alsó fűtőszálas, felső fűtőszálas, dupla, sőt tripla fűtőszálas is. Vertikális, kerámiabetétes…etc. Jellemzően az egy, sorba kötött fűtőszál az elterjedt, lévén a több spirál több áramot is igényel, így az akksi egy töltéssel elérhető üzemideje jelentősen csökken. Ez az alkatrész a legkényesebb mind közül, használat közben egy idő után elfárad, ami elsősorban a rárakódó, ráégő szennyeződések miatt van. Tisztítása ugyan lehetséges, de nagyon macerás munka. A liquidtérrel szemben egy alapvető követelmény van, nevezetesen az, hogy ne szivárogjon. Ezt többszörös szilikon gyűrűs tömítésekkel érik el, általában hiba nélkül. Változatként szóba jöhet még a fűtőszál elhelyezkedése. Léteznek alsó és felső elhelyezkedésű kazánrészek, mindkettő használható. A felső kazánnál ügyeljünk arra, hogy az úgynevezett kanóc hosszú legyen, lévén ez az anyag szívja fel a liquidet a fűtőszálhoz. Rövid kanóc esetén előfordulhat az, hogy amennyiben nem döntjük meg időnként a készüléket, a fűtőszál elégeti a kanócot, mivel az nem kap folyadékot. Általánosságban véve is figyeljünk oda arra, hogy a kanóc soha ne száradjon ki. Ennek érdekében a patront ne fogyasszuk ki teljesen, mindig legyen benne egy kis folyadék - mielőtt kifogyna, töltsük fel! Ha a porlasztófej megég, akkor cserélni kell, mert rossz, égett íze lesz a gőznek!

A rárakódó és/vagy ráégő szennyeződések ellen fűtőszál védtelen, s miután ez a réteg elég vastag lesz ahhoz, hogy szigetelőként működjön - a huzal nem adja le azt a hőt, ami szükséges a tökéletes párologtatáshoz - így kevesebb lesz a gőz. Amikor ez már érezhetővé válik, akkor mondjuk azt, hogy elfáradt a kazán. Ilyenkor kell cserélni vagy tisztítani. Manapság már kevesen bíbelődnek a tisztítással, lényegesen egyszerűbb a kis költséggel, gyorsan, egyszerűen megoldható porlasztócsere, amivel egyszerre cseréljük a fűtőszálat illetve a kanócot, üvegszálat, vattapaplant is!

Most jöjjön a töltelék - az úgynevezett e liquid, a szlengben egyszerűen csak leves, ami az elektronikus cigaretta " töltőanyaga "! Az E liquid egy vegyes bázisú folyadék, mely két fő alkotóelemből áll, nevezetesen a propilén glikolból ( PG ) illetve a növényi glicerinből ( VG ). A kettő keverési aránya határozza meg a liquid tulajdonságát, ti. a PG jobban hordozza az ízt, a VG pedig sokkal több gőzt ad. Az általam legjobban kedvelt folyadék összetétele 30/70 PG/VG, ami az úgynevezett füstbajnok kategória. Az aromák, ízanyagok tárháza a szó szoros értelmében véve - végtelen. Sok gyártó nikotint is tesz az folyadékába, csökkentve evvel a nikotinelvonás tüneteit az erős dohányosoknál. Ezekből többféle erősség létezik.

Magyarországon 2016 május huszadika óta kizárólag a Nemzeti Dohányboltok árulhatnak e cigarettát és töltőfolyadékot, a fidesz ezt az iparágat is beszipkázta a trafikmutyi alá - tönkretéve több mint 100 kisvállalkozást, mindenféle magyarázat, indoklás, kártérítés nélkül. Az illetékes államtitkár csak ennyit bírt mondani a fogyasztók illetve a forgalmazók képviselőinek:  Nyugodjanak bele..!

2017 január elsejétől pedig az elektromos cigaretta nikotinos töltőfolyadékjának milliliterjét 55 HUF jövedéki adó terheli, ami egységre vetítve magasabb, mint a cigaretta jövedéki adója...  No Comment.

Végezetül: Az elektromos cigaretta segítségével rengeteg ember tudja letenni az analóg cigarettát, de legalábbis egy - két szálra mérsékelni a napi adagot.

S aki ráérez a cigaretta nélküli létre - hosszú évek bagózása után -, az tudja, hogy az elektromos cigaretta nagyon nagy segítség. Talán a leghatékonyabb az összes leszoktató kezelés közül!

 

 

Megnyitott a cbdcenter.hu, ahol kannabisz CBD olajok, cseppek kaphatók kedvezményes áron. Az oldalon találsz még CBD kapszulákat, sprayket, teákat és krémeket, továbbá gyógygombákat.

 

Vásárlói információk

Visszatérő vásárlóink mindig

TÖRZSVÁSÁRLÓI  ÁRON,

INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL

rendelhetnek, mely árakat a 

ZÖLD SZÍN JELÖLI! 

Törzsvásárlói tájékoztató

 

 

Akciós e-cigi termékek

KAPCSOLAT

 

 

Partnereink