Magyar elektromos cigikre vonatkozó tiltakozás az EU direktívák ellen

Egész Európa szerte voltak megmozdulások az elekrtomos cigi használók részéről, a magyarok tiltakozására Budapesten került sor.
A megmozdulás a dohány-direktíva (TDP) elekromos cigikre vonatkozó cikkelye ellen tiltakozik, valamint szolidaritást fejez ki az európai elektromos cigit használó közösségek irányába, ahol ez a direktíva káros következményekkel járhat - a törvényalkotás elfogulatlanságát és szakértelemre alapozottságát követelik, hiszen az eddig megjelent szabályozás több helyen értelmetlen, átgondolatlan.
A tiltakozással kiállnak a jól működő és népszerű termékek mellett, és az e-liquid bő választéka mellett, és tiltakoznak a nikotin-erősség választék leszűkítése ellen is, mivel 20mg/ml-re akarják korlátozni a legerősebb e-liquidet, ez viszont nem felel meg az erős dohányosok igényeinek, amikor valójában nekik lenne a legnagyobb szükségük erre. Miután az EU parlamet elfogadta a dohány-diríktívát, a tagállamok feladata, hogy a törvényaiket kidolgozzák a direktíva kapcsán. A tagállamok eldőnthetik, hogy saját hatáskörben gyógyszernek minősítik-e az elektromos cigit, ha bizonyítják saját álláspontjuka. Még nem sikerült sehol bebizonyítani, hogy gyógyszer lenne.
Az  elektromos cigi célja, hogy a dohányzást egészségesebbé kívánja tenni, jóbbá tenni az életüket és elősegíti a leszokást, nem fiatalokat szoktat rá dohányzásra, vagy antidohányosokat vesz rá a cigizésre. A cigizés olyan formája, ami nem jár az analog cigi rengeteg káros hatásával, ezért is állnak ki Mellette Európa szerte. Magyarországon 15-20 ezer, Európában 6-7 Millió fogyasztó van, akik többsége sikerrel és rövid idő alatt, szenvedések nélkül volt képes megszabadulni a cigarettától.
 
Magyarország a gyógyszerek közé sorolta az elektromos cigit nikotin tartalma miatt, egy semmilyen betegséget nem gyógyító termék gyógyszerként való besorolásával tette lehetetlenné a nikotintartalmú elektromos cigi engedélyének megszerzését, hiszen egy ilyen termék forgalmazójának rendelkeznie kellett volna a afarmakológiai hatású nikotin kezeléshez szükseéges engedéllyel. Ez a szabályozás ugyanakkor keiemeli a gyógyszernövény hatálya alól az összes dohányterméket, így egy logikailag ellentmondsos szabályozás veszi el as emberektől az eszközt, amely segíthetne a leszokásban.